sâmbătă, ianuarie 18, 2020
Externe

Războiul costă! Polonia dă de pământ cu Germania: Ne vrem banii!

Au trecut 80 de ani de c’nd au explodat primele bombe germane lansate asupra Poloniei, iar ecoul se face auzit și acum, dar sub formă de foșnet de fișicuri de euro. Ca reparații de război cerute de Varșovia. Vorbim de despagubiri de 850 de miliarde de dolari.

Loading...

Buni vecini și aliați în cadrul NATO și al Uniunii Europene, Varșovia și Berlinul păreau să fi închis contenciosul rezultat din Cel de-al Doilea Război Mondial, scrie lepoint.fr. Dar venirea la putere a conservatorilor naționaliști în Polonia, pentru care neîncrederea în UE și Germania este o temă politică, a schimbat datele problemei, potrivit Evenimentul Istoric.

”Polonia nu a primit încă indemnizația adecvată. Am pierdut șase milioane de persoane în timpul războiului, mult mai mult decât alte state, care au primit reparații de război consistente. Nu e drept. Lucrurile nu pot rămâne așa”, declara săptămâna trecută premierul polonez Mateusz Morawiecki.

loading...

Chestiunea a fost relansată în 2017 de liderul partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski. Varșovia pregătește un nou raport, mult mai amplu decât acela redactat în 1947, care evoca suma echivalentă actualilor 850 de miliarde de dolari americani, potrivit deputatului PiS Arkadiusz Mularczyk.

”Atâția ani după încheierea războiului, Germania nu a reflectat la trecutul său, preocupându-se mai mult să protejeze stabilitatea bugetului decât să respecte regulile democratice ale statului de drept și să respecte drepturile omului”, a declarat pentru agenția France Presse Mularczyk, care prezidează o comisie parlamentară însărcinată cu estimarea indemnizațiilor care ar trebui plătite. Potrivit lui, Polonia a fost victima ”discriminării”.

Berlinul își recunoaște responsabilitate pentru atrocitățile războiului dar respinge noile solicitări de reparații de război, fie că ele vin de la Polonia, fie de la Grecia. ”Poziția Guvernului german rămâne neschimbată, chestiunea reparațiilor germane este și juridic și politic închisă”, a afirmat un purtător de cuvânt al Guvernului german.

loading...

Leave a Response