marți, noiembrie 12, 2019
Justitie

Pieleanu spune cine ar putea fi următorul ministru al Justiţiei

Curtea Constituţională a decis miercuri că preşedintele Klaus Iohannis este obligat să semneze revocarea Anei Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei şi să motiveze decizia de a o respinge pe judecătoarea Dana Gîrbovan pentru aceeaşi funcţie.

loading...

Sociologul Marius Pieleanu a declarat, miercuri seara, la Antena 3, că are informaţii despre intenţia premierului Viorica Dăncilă de a o desemna pe judecătoarea Gabriela Bîrsan pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Pieleanu susţine că informaţia este din surse sigure, însă nu este sigur că acest scenariu se va concretiza.

Judecătoarea Gabriela Bîrsan a activat la Secţia contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În luna aprilie a acestui an, judecătoarea s-a pensionat.

loading...

Gabriela Bîrsan este soţia profesorului Corneliu Bîrsan, fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în perioada 1998-2013. Corneliu Bîrsan e pierdut funcţia de la CEDO în contextul dosarului penal în care era implicată soţia sa. Timp de 4 ani, Gabriela Bîrsan nu a avut niciun venit, pentru că a fost suspendată din activitate.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, definitiv, în mai 2018, achitarea fostei preşedinte a Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a instanţei supreme, judecătoarea Gabriela Bârsan, şi a altor trei magistraţi de la instanţa supremă, în dosarul privind fapte de corupţie deschis de procurorii DNA. Instanţa supremă a menţinut, practic, sentinţa dată în prima instanţă, în 2016, de achitare a magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Bîrsan, Iuliana Puşoiu, Corina Corbu şi Anton Pandrea, care au fost acuzaţi de către procurorii DNA de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, mărturia mincinoasă, spălare de bani, favorizarea făptuitorului sau cumpărare de influenţă.

loading...

Leave a Response