luni, ianuarie 20, 2020
Social

Economist: Petiție: „Fără bani publici în teatru”

”Nu se mai poate respira în țara asta. Toți vor „dă dreapta” cu bani de la stat! N-ar fi mai bine, dreptacilor, să schimbați sursa banișlor și să puneți voi ce vreți în locul statului?”, a scris economistul Dan Diaconu. Acesta a facut o analiza de invidiat despre ce se intampla cu teatrele, biletele si actorii protestatari.

loading...

”Eu nu-mi imaginez cum o nulitate(din punctul meu de vedere, desigur) precum Oana Pellea trăiește din teatru. Păi, măi fraților, hai să nu mai bubuim zeci de milioane de EUR de la stat cu subvențiile și hai să faceți pe spatele vostru performanță”, a scris Dan Diaconu. Prezentam mai jos analiza clara facuta de economistul Dan Diaconu.

”Nesimțirea și bătaia de joc pe bani publici se pare că nu au limite. Ieri au ieșit în stradă să protesteze cine credeți? Actorașii în frunte cu directorul TNB, Ion Caramitru. Motivul? Cică Teatrul Național e aproape în faliment. Asta în condițiile în care bugetul teatrului pe acest an e mai mare decât cel de anul trecut. Păi ce-ați făcut, bre acolo?

loading...

Dacă ne apropiem ceva mai mult de caz, începem să ne îngrozim. Actorilor li s-au triplat salariile pe vremea „tiranului Dragnia”, dar, cu toate acestea, ei nu sunt doar angajați ai teatrului, ci mai sunt și reprezentați de diverse agenții de talente, astfel încât se întâmplă suspect de des ca un actor al unui teatru să fie solicitat să joace în piesa altui teatru și astfel să-i fie plătită prestația prin agentul său, o terță parte care mai înhață ceva. Știți ce-i asta? Efectiv privatizare pe bani publici. Numai pe bani publici.

Biletele teatrelor autohtone sunt, de asemenea, vândute prin intermediul unor terți. Care terți încasează și ei o cotă parte din vânzare. Astfel, la prețul biletului se mai adaugă ceva ca să aibă și gura ălora ce „să mănâncă”.

Apropiindu-ne de spectacole, o să constatăm că teatrele cheltuiesc sume fabuloase cu drepturile de autor. Fiind vorba de prețuri de-a dreptul piperate te întrebi sincer cam cum se selectează piesele care se montează. E și asta o întrebare destul de jenantă. Nu de alta, dar mi-a cam ajuns pe la urechi că mai toate piesele care se pun sunt „la impuse”. Dacă aveți curiozități, uitați-vă puțin pe piesele montate anul trecut la TNB și cruciți-vă.

Și dacă tot faceți efortul să vă uitați, dați un ochi pe afiș și vedeți de cine e regizată respectiva piesă. O să constatați că un număr extrem de mare dintre piesele montate sunt regizate de … Ion Caramitru. Mă întreb totuși, cum de-a ajuns un actoraș mediocru atât de important încât să regizeze atâtea piese. Asta e o întrebare destul de sulfuroasă pentru Caramitru. Mai ales că ar fi foarte interesant de văzut cu cât îi e plătită prestația pentru aceste remarcabile acte artistice.

Și, pentru că tot vorbim despre Teatrul Național, poate ne vom aminti că sub conducerea aceluiași brav director și tată de userist de frunte s-a făcut renovarea Teatrului Național. Pare că totul e OK, dar dacă intri iar în detalii te-apucă dracii. Scena nu e modulară, luminile sunt aiurea, practic cam totul s-a făcut anapoda. Profesioniștii vorbesc, dar vorbele lor sunt acoperite de zgomotul teribil făcut de galeria USR din teatru care face ce știe: urlă, se tăvălește pe jos și-i dă cu muia-n stânga și-n dreapta.

Poate ne spune și nouă Caramitru ăl bătrân cam care i-au fost veniturile de pe spatele instituției pe care-o conduce de-a putut să-și țină odrasla la studii în Elveția și cum de-a reușit aceeași odraslă să-și ia vila de 3 mil. EUR aproape cu banii jos. Asta e întrebare, nu-i așa tov. Caramitru?

Când te gândești că odrasla lui Caramitru e responsabil pentru strategia economică a USR, mai mai că te-apucă bâțul. Ce strategii poți face tu, măi tiriplici, când tac-tu face praf o instituție de cultură cât ai zice șpagă?

Dar să nu amestecăm planurile. Să ne întoarcem la situația din teren. Așa e că e nasol? Sunt perfect de acord. Mă gândesc totuși că ar trebui început de undeva. Ce-ar fi ca statul să-și asume strict plata sălilor de teatru și restul să-și producă fiecare? Eu n-o înțeleg p-asta cu subvenția. Păi de ce nu faceți voi, actorașilor, performanțe manageriale, de ce nu vă atrageți singuri sponsori, de ce nu vă produceți banii? Știți să cereți?

Eu nu-mi imaginez cum o nulitate(din punctul meu de vedere, desigur) precum Oana Pellea trăiește din teatru. Păi, măi fraților, hai să nu mai bubuim zeci de milioane de EUR de la stat cu subvențiile și hai să faceți pe spatele vostru performanță. Nu ar fi destul ca statul să vă plătească spațiul și utilitățile acestuia? Mie mi se pare chiar enorm.

Nu se mai poate respira în țara asta. Toți vor „dă dreapta” cu bani de la stat! N-ar fi mai bine, dreptacilor, să schimbați sursa banișlor și să puneți voi ce vreți în locul statului? Cred c-ar fi un bun început. Și poate c-ar mai trebui să strângem și semnături cu petiție: „Fără bani publici în teatru”. Hai, că doar știți: fără hoție ajungem departe!”

loading...

1 Comment

 1. O soluție f buna
  Si o petitie fără bani publici
  Ar fii normal
  Ea o rusine
  Un control ar prinde bine
  I ar liniștii pe cei 2 Caramitru

Leave a Response